Provence: Romantika pro náročné
Michaela Dočkalová | Publikováno 05. 8. 2015
Provence je ideálním místem pro odpočinkovou dovolenou, romantická krajina v kombinaci se skvělým jídlem vám zajistí nezapomenutelné zážitky. Všude vonící levandule, starobylé hrady i tradiční foie gras, vítejte ve skutečném nebi na zemi.
Château Des Fines Roches
Přeneste se na chvíli do dob dávno minulých a vychutnejte si Provence se vším všudy. Středověký hrad ležící uprostřed slavné vinice Châteauneuf du Pape na vás přenese magickou atmosféru hradu i přesto, že se jedná o luxusní 4hvězdičkový hotel se všemi výdobytky moderní doby.
Skalní vesnice Gordes
Při svých toulkách Provence byste neměli vynechat jedno z nejúchvatnějších míst, kterým je skalní vesnice Gordes v pohoří Monts de Vaucluse. Strmé kamenné uličky lemované kamennými domy s terakotovými střechami si už kdysi oblíbila spousta malířů a dalších umělců. Pokud vystoupáte až nahoru, naskytne se vám fascinující pohled na široké okolí.
Provensálské trhy
Pokud vás přepadne nezvladatelná touha na něco dobrého, pak vyrazte na místní trhy. Najdete je téměř v každém městě a jejich nabídka vás uchvátí. Čerstvé ovoce i zelenina, zdravé i nezdravé mlsání, spousta medu a sýrů a především místní specialita, kandované ovoce. Váhat byste neměli s koupí pravého provensálského koření, jinde lepší neseženete.
Levandulové rozjímání
Co by to bylo za výlet do Provence bez návštěvy levandulového pole. Naučná stezka blízko města Sault se dá projít v každém ročním období, dovíte se o levanduli téměř vše, od pěstování přes sklízení až po její využití. Stezek je tu hned několik, vybírat můžete podle délky trasy. Věřte, že tady nasajete tu pravou provensálskou atmosféru.
Gurmánský zážitek
Provensálská kuchyně je vyhlášená po celém světě, ochutnat musíte určitě vydatnou rybí polévku bujabézu, smažené plněné taštičky rissoles a především tradiční foie gras. Skvěle se najíte v rodinné restauraci La Verdoyante ve vesnici Gassin nedaleko Saint Tropez. Ve slunném domě v typickém provensálském stylu vám naservírují bohaté sezónní menu z čerstvých surovin.