Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Přejděte na začátek

Nahoru

Mléko s vůní horských bylinek

Mléko s vůní horských bylinek

| Publikováno 21. 6. 2019

V Abertamech má výroba sýrů dlouhou tradici. Již v 17. století se horské městečko vzdálené jen 10 km od Božího Daru pyšnilo lahodnými mléčnými výrobky z poctivého mléka.

Stáda ovcí, koz a krav vrátil na abertamské louky Ing. Petr Zacharda v roce 1994, kdy zde založil Horský statek Abertamy. Vybudoval tak ekologické hospodářství zakládající si na respektu k přírodě Krušných hor i k chovaným zvířatům. Kvalitní krmivo, péče a život zvířat bez stresu zaručují prvotřídní kvalitu masa i všech výrobků z mléka, které právem získaly řadu uznání a ocenění.

Legendární sýry z Abertam
Abertamský sýr býval dříve legendou, kterou se statku daří úspěšně oživovat. Vlastní sýry vyrábí v moderně zařízené sýrárně. Ty čerstvé jdou do prodeje ihned, zrající si tu poleží klidně i několik let. Kromě zavedených stálic, jako je ovčí biosýr Arnika, nebo kozí sýr Barbora, se tu nebojí experimentovat a vymýšlet stále nové receptury. Vždy ale 100% přírodní a bez jakýchkoliv přidaných chemických látek.

Jako od babičky
Když vás cesta přivede do Abertam, ať už autem, na kole, pěšky, nebo třeba na běžkách, určitě se nezapomeňte zastavit v bistru uprostřed města na oběd nebo alespoň na malé občerstvení. Vůně domácího guláše, jitrnic a koláčů vás vrátí zpět do dětství a do babiččiny kuchyně. Součástí bistra je i řeznictví, kde koupíte poctivé uzeniny z farmy, ovčí, kozí a kravské sýry, jogurty, tvaroh i čerstvé mléko – zkrátka ty nejlepší suvenýry, jaké si z Krušných hor můžete odvézt.

www.farmazvirat.cz