Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Přejděte na začátek

Nahoru

Jaké maso hodit na gril

Jaké maso hodit na gril

| Publikováno 03. 9. 2018

Kupte dobré maso, rozpalte uhlíky, osolte, opepřete… nic víc ke grilování nepotřebujete.

Nejlepší steak je mramorovaný tukem, ten zajistí šťavnatost a výraznější chuť masa. Vlákna mramorovaného masa jsou protkané tenkými žilkami tuku, neznamená to, že by bylo maso silně prorostlé, nebo jak se říká tlusté.

Nebojte se experimentovat a zkuste:
Oponku – vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem. Po ugrilování doporučujeme krájet na plátky.

Veverku – podlouhlý sval přilepený k páteři. Doporučujeme grilovat v celku a po vláknu krájet na plátky. Má plnou až kořeněnou chuť.

Vysoký nebo nízký roštěnec – krále steaků. Vysoký roštěnec se nachází mezi lopatkami, nízký pak nad středovou částí páteře.

Hovězí plátek pánevní neboli pavučinku – delikátní kus, rovnoměrně mramorovaný tukem

Kotletu z přeštického černostrakatého prasete – plátek s kostí a tukovým krytím, které v mase udrží šťávu.

Loupanou plec – maso, které je přímo vázané na lopatku. Skládá se z více svalů, velmi šťavnatá

Maso musí být vyzrálé
Na gril je nejvhodnější maso, které je vyzrálé suchým nebo mokrým zráním. Je křehčí, chuťově výraznější a delikátní. Na pultech řeznictví se můžete setkat i s výrazem „staření”, což je jiný název pro suché zrání masa. A jak je to s vepřovým? „Vepřové maso má v sobě více vody, proto je lepší ho také nechat odležet, ale není to klasické zrání jako u hovězího masa. Obecně platí, že čím menší zvíře, tím méně času potřebuje na odležení.

Tuk a kost nechte na mase
Všimli jste si, že ve výběrových řeznictvích prodávají plátky, které mají po okrajích tuk? Prorostlého masa, nebo steaku s tukovým krytím se nemusíte bát, neodkrajujte ho předem. Pokud nemáte tlusté maso rádi, můžete tuk odříznout, i tak pustí do masa chuť.

Obecně platí, že čím je maso blíž ke kosti, tím má výraznější chuť. Pokud je to tedy možné, grilujte maso i s kostí. Musíte však pohlídat propečení. U kosti maso mírně nařízněte, teplo se tak dostane až ke kosti a steak se rovnoměrně propeče. Plátek také bude lépe držet tvar. Většina kusů masa, kterou jsou oblíbené pro svou výraznou chuť jsou na těle zvířete umístěny blízko kosti.

Je libo vyzrálé hovězí maso z plemene čestr, vepřové z přeštického černostrakatého prasete, maso na hamburgery, a nebo uzeniny? Zkuste malé řeznictví s velkým srdcem Naše Maso, a nebo Kantýnu.

Naše maso Dlouhá 39 Praha 1
ereznictvi.cz
www.ambi.cz