Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Přejděte na začátek

Nahoru

Jak vyzrát na podzimní depresi jídlem

Jak vyzrát na podzimní depresi jídlem

| Publikováno 03. 10. 2019

Podzimní deprese není pouze „lenost“ či výmluva, má dokonce jméno. Její oficiální název zní: sezónní afektivní porucha, tedy SAD. Není nutné ji léčit léky, nutné je vědět, jak nám naše výživa dokáže pomoci. Chybí vám omega 3 kyseliny, vitamíny skupiny B a D. Z jakého jídla vitamíny a kyselinu přirozeně dostaneme?

Podzimní a zimní deprese má pravděpodobně evoluční důvod. Právě nárůstem váhy, snížením produktivity i pohybu se uchovávala energie nutná na zimu, kdy byl nedostatek zdrojů. Je to logické, dny se zkracují a prodlužovat se začnou až v prosinci, kdy ale oficiálně nastává zima. V tomto období také preferujeme sladkosti a jiné sacharidy.

Denní vystavení se slunečnímu světlu (pokud ho někde „seženeme“), a to hlavně v poledne a cvičení dokáže se sezónní depresí bojovat. Deprese se totiž dostatečným přísunem určitých vitamínů, minerálů, nenasycených kyselin prokazatelně dokáže snížit.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jako jsou kyseliny eikosapentaénová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) jsou důležité tuky, které tělo potřebuje pro zdravou mozkovou činnost. Tělo je nedokáže vytvořit, proto je důležité přijímat je ze stravy. Jsou také základním stavebním kamenem mozkových buněk a pohánějí mozkový metabolismus. I když konzumace těchto kyselin je zásadní pro každého, obzvláště prospěje těm, co chtějí zostřit svoji mozkovou funkci a nakopnout psychické zdraví.

Přirozené zdroje omega-3 kyselin zahrnují: mořská řasa, chia a lněná semínka, vlašské ořechy, sójové produkty, mořské plody, ryby žijící v chladných vodách jako sardinky, makrela a losos.

Doporučená dávka v suplementech je 1000 – 2000 mg těchto kyselin denně.

Vitamín D se syntetizuje ze slunečního záření, pokud ho tělo nemá dostatek, spoléhá se na potraviny. Vitamín D hraje klíčovou roli v mozkové činnosti. Jeho mozkové receptory se v mozkové tkáni nalézají ve velkém množství a jsou speciálně uzpůsobeny k tomu, aby přijímaly chemické signály z vitamínu D.

Vitamín D navíc obsahuje poměrně málo potravin, proto je důležité ho suplementovat, obzvlášť když většina populace trpí jeho nedostatkem. Potraviny, které ho přesto obsahují, jsou: olej z tresčích jater, tučné ryby, játra, vaječný žloutek, vnitřnosti.
Suplementace vitamínu D je doporučena v dávce 1,000 IU po celý rok a dokonce i dávka čtyřikrát vyšší dokáže zlepšit kvalitu vašeho života a nemá vedlejší účinky.

Pokud jsme ve stresu, probíhá větší zátěž na tělesné soustavy spoléhající na kyselinu listovou a vitamín B12. Během vyšších psychických i tělesných nároků se proto doporučuje zvýšený příjem těchto vitamínů. Studie prokazují vztah mezi depresí a nízkými hladinami kyseliny listové a vitamínu B12 v krvi, což je pravděpodobně jeho rolí v metabolizaci aminokyseliny zvané homocystein.

Potraviny bohaté na kyselinu listovou: čočka, fazole, špenát, fortifikované celozrnné cereálie, kapustové listy.

B12: Vaječný žloutek, mléčné produkty, ryby, drůbež, mořské plody.

Během podzimních a zimních měsíců každému prospěje konzumace jasně barevných potravin, včetně ovoce, zeleniny a tmavé listové zeleniny, stejně jako omezení kofeinu a alkoholu. Pohyb, zvláště ten aerobní, a k tomu spánek prospěje celý rok, v „tmavých“ měsících obzvlášť.

Pokud nemáte možnost jíst podle učebnice, je pro vás volbou doplněk stravy. Zkuste ty pro zdraví, krásu a energii Gold od GP Nutrition, nebo Energise Me od www.gpnutrition.cz.