Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Přejděte na začátek

Nahoru

Blíž k přírodě, blíž k pohodě

Blíž k přírodě, blíž k pohodě

| Publikováno 04. 9. 2019

Kozy provázejí člověka od nepaměti. Dlouhou historii má i zpracování kozího mléka. Starověký lékař Hippokrates o něm napsal několik pojednání, na jeho příznivé účinky na zdraví a krásu přísahala Kleopatra a švýcarští mniši vyráběli léčivou kozí mast s příměsí alpských bylinek.

Kozí mléko pro zdraví
Dnes prožívá kozí mléko svoji renesanci a je doporučováno lékaři pro svoji lehkou stravitelnost a cenné živočišné bílkoviny. Největší přínos mají pro naše zdraví zejména kozí potraviny z ekologického zemědělství – třeba takové, které najdeme na farmě v Žalmanově nedaleko Karlových Varů. Pochutnáte si tu zejména na kozím sýru vyrobeném tradičním postupem z čerstvého mléka.

Klasika i speciality
Kozí mléko se v Žalmanově ihned po nadojení zpracovává na sýry, a to po celou sezónu od května do října. Ochutnat můžete jemně solený čerstvý kozí sýr, krémový sýr v kelímku, kravský sýr, nebo specialitu farmy dvoudruhový sýr Žalmanovský strakáč, za který v roce 2012 získala 2. místo v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje. Zakoupíte tu i nepasterované mléko a tvaroh, a navíc si zdarma odnesete tibetskou houbu na výrobu domácího kefíru.

Farma Žalmanov se věnuje chovu koz a výrobě sýrů již od roku 1990. K chovu využívá licencované plemenné kozly několika linií a stádo pravidelně doplňuje z vlastních odchovaných koziček na stav 80 až 100 matek. Od 1. 1. 1998 je členem svazu producentů a zpracovatelů biopotravin PRO-BIO, hospodařících podle nařízení EU o ekologickém zemědělství. Rovněž v sýrárně jsou vyráběny potraviny dle platných předpisů, čímž je zaručena odbornost výroby a pravidelné zdravotní zkoušky zvířat. Osobní přístup a vysoká pečlivost jsou zde samozřejmostí i při chovu skotu, ovcí, králíků a koní plemene Hafling.

zalmanov.webnode.cz